Δυσμηνόρροια

Η δυσμηνόρροια είναι μία κοινή γυναικολογική πάθηση που επηρεάζει περίπου τις μισές γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Είναι συχνό αίτιο απουσίας της γυναίκας από την εργασία της. Εμφανίζεται με κυκλικό κοιλιακό πόνο υπογαστρίου και αίσθημα βάρους χαμηλά στην κοιλιά. Τα συμπτώματα αυτά συμπίπτουν με την εμφάνιση της εμμήνου ρύσεως. Η βαρύτητα τους ποικίλει, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υποκρύπτουν κάποια υποκείμενη πάθηση.

Η θεραπευτική προσέγγιση της δυσμηνόρροιας βασίζεται κυρίως στη χορήγηση αντισυλληπτικών χαπιών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (Depon, Mesulid, Voltaren κ.α.). Αυτά τα φάρμακα αναστέλλουν τη σύνθεση διαφόρων παραγόντων (προσταγλανδίνες, αραχιδονικό οξύ κλπ) στους οποίους αποδίδονται τα συμπτώματα της νόσου.

Η κάθε γυναίκα αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση και πρέπει σε συνεννόηση με τον ιατρό της να βρει την φαρμακευτική αγωγή (συχνότητα λήψης, σκεύασμα, τρόπο χορήγησης) που της ταιριάζει ώστε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν με τη φαρμακευτική θεραπεία, αφού έχει αποκλειστεί με τον κλασσικό απεικονιστικό έλεγχο με υπερηχογράφημα κάθε πιθανή σαφή παθολογία, μπορεί να προταθεί η διαγνωστική λαπαροσκόπηση (χειρουργείο) προκειμένου να ταυτοποιηθεί/αποκλειστεί άλλη υποκείμενη πάθηση (και τότε να αντιμετωπιστεί ανάλογα).